Ca niciun alt steroid, hormonii de creștere sunt înconjurați în utilizarea lor de o aură de mister. Unii îl numesc un mijloc miraculos, care în cel mai scurt timp oferă o creștere uriașă a forței și a masei musculare. Alții consideră că este complet inutil în obținerea de rezultate și explică acest lucru prin faptul că medicamentul stimulează creșterea doar „piticii” rămase în urmă în dezvoltarea fizică a copiilor. Unii oameni cred că hormonii de creștere produc deformări osoase groaznice sub forma maxilarului habsburgic și creștere gigantică la adulți. Și, de fapt, ce hormoni de creștere, se iau și în ce doză? Dezacordurile asupra hormonilor sunt atât de complexe încât cititorul trebuie să aibă câteva informații de bază pentru a înțelege aceste diferențe. HGH este un hormon – un polipeptid format din 191 aminoacizi. Este produs de glanda hipofiză umană și este secretat cu iritații adecvate (de exemplu, exerciții fizice, somn, stres, zahăr în sânge scăzut). Și aici este important să înțelegem că eliberarea hormonului de creștere uman nu are un efect direct asupra organismului însuși, ci doar stimulează producerea de ficat și eliberarea de factori de creștere ne-aulini și somatomedină în sânge. Doar acestea au un efect diferit asupra organismului. Problema este că ficatul poate produce doar un număr limitat de aceste substanțe, astfel încât efectul asupra organismului este limitat. Și dacă hormonii sunt injectați din exterior, ei excită ficatul doar pentru a produce și elibera aceste substanțe în sânge și nu au, așa cum am menționat mai sus, un efect direct.
Până la mijlocul anilor 80, numai forma activă umană a existat ca o sursă exogenă de introducere în organism. Când în 1985 au început să asocieze hormonul de creștere cu boala Jacob Krayufeld (boala creierului) extrem de neobișnuită, care a cauzat demență și moarte, producătorii au început să scoată medicamentul din producție. Astăzi, hormonul de creștere uman nu mai este vândut pentru injectare. Din fericire, știința nu a adormit și a găsit un hormon de creștere sintetic, care este produs de inginerie genetică din celulele musculare transformate. Și de câțiva ani în urmă a fost vândut în multe țări (vezi lista denumirilor comerciale)
Utilizarea acestor medicamente afectează în mod triplu sportivul în domeniul realizărilor sale. Hormonul de creștere are un efect anabolic puternic și contribuie la creșterea sintezei proteice, care se exprimă în hipertrofia musculară (creșterea dimensiunii celulelor musculare) și în hiperplazia musculară (creșterea numărului lor). Acesta din urmă este destul de interesant, deoarece steroizii nu dau acest lucru.
Acesta este probabil motivul pentru care hormonul somatotrop este numit cel mai puternic hormon anabolic. În al doilea rând, hormonul somatotrop are o influență puternică asupra procesului de ardere a grăsimilor. Transformă grăsimea în energie, ceea ce duce la dispariția sa intensă, ceea ce permite sportivului să consume mai multe calorii. În al treilea rând, care este adesea trecut cu vederea, hormonul somatotropic întărește țesutul conjunctiv, tendoanele, oasele și cartilajul, ceea ce este probabil unul dintre motivele principale ale creșterii incredibile a forței care se observă la unii sportivi. Unii sportivi de la powerlifting spun că hormonul somatotrop protejează datorită acestei calități a sportivilor de daune, dacă în același timp luând steroizi, forța crește rapid. Totul este în regulă, zici tu. Care este problema, vor spune unii în sfârșit, nu este hormonul interesant pentru sportiv? Este interesant. Dar, sunt mulți sportivi care au încercat hormonul pe ei înșiși și au fost lăsați dezamăgiți.
Dar, toti suntem diferiti si depinde foarte mult de alimentatia abordata in timpul administratii HGH-ului.